Afgelopen weekend verzorgen wij drie avonden foodpairing voor het event Amuse-Geuze. Enkele heerlijke Ambachtelijke Geuzes en Lambic bieren passeerden de revue. Wij stelden een menu samen om deze mooie smaken van het bier te complementeren. Kijk even mee wat we te drinken en te eten gaven:

Lambiek 18 maanden – Boon
Beschrijving: 18 maanden oude lambiek – enkel op  vat te verkrijgen – basis voor de oude geuze en ‘mariage parfait’ van Boon

Hapje Rozemarijncrackers met fleur de sel & arancini en aïoli

Tilquin Quetsche, met pruimpjes
Beschrijving:  Fruitbier (pruimen) op basis van lambiek, van spontane gisting, met natuurlijke hergisting in de fles, ongefilterd, niet gepasteuriseerd.

1ste gerecht: Zeeuwse mosseltjes, Ras el Hanout, aardappel,  gepekelde citroen en groene olijf

Combinatie met gerecht:  Door het verfijnde, kruidige karakter van dit prachtig, pure  bier werken we duidelijk met Ras El Hanout (als Marokkaanse kruidenmengeling) en leggen we ook een link naar het frisse, verfijnd bittere karakter van de groene olijven. Het vollere mondgevoel zowel van de mosselen als de verzachten de aciditeit van de Quetsche. De mosselen en het mosselvocht waarin alle aromaten ook verweven zitten zowel als de gepekelde citroen, accentueren de ziltigheid van de Quetsche.

Oude Geuze Hanssens artisanaal
Beschrijving: Oude geuze (spontane gisting), met hergisting in de fles. Versnijding van oude met jonge lambiek, 100% gerijpt op eiken vaten. Botteljaar 2013.

2de gerecht: Bospaddestoelen, crème van eekhoorntjesbrood, notensla en gegrilde polenta, Piemontese hazelnoten

Combinatie met gerecht:  Het nootachtige van de verschillende bereidingen van het eekhoorntjesbrood alsook dat van de sla begeleiden het bier . Het aardse, smaakvolle karakter van dite gerecht wordt opgefrist door de prachtige zuren in  het bier. (Net zoals het super lekker is om een beetje citroen op gebakken champignons te knijpen) . De gerookte hints komen heel subtiel terug in de vinaigrette alsook het gegrilde van de polenta.

3 Fonteinen golden blend
Beschrijving: Oude Geuze 3 Fonteinen is een volledig natuurlijke geuze die bestaat uit een assemblage van 1, 2 en 3 jaar oude lambik gerijpt op eiken vaten. Deze Golden Blend bestaat daarnaast ook uit 25% 4 jaar oude lambiek. Het exacte mengsel is echter alleen maar gekend door de meester-geuzesteker Armand De Belder.

“Golden Blend” is hier zeker een geschikte naam daar de 4 jaren rijping op eiken houtenvaten dit lambiekbier zeer duur maakt. Daarnaast is de oplage ook beperkt.  Door de rijping en verdamping in de vaten blijft er immers maar een klein percentage van lambiek over na 4 jaar rijping.

3de gerecht: BBQ buikspek, pastinaak , crème van gerookte pompoen, gemarineerde rode kool

Combinatie met gerecht: De combinatie van het rijk zoete karakter van de (verfijnd gerookte) pompoen en de pastinaak met het BBQ style (zoet (= link naar de caramel) zuur en gerookt) gemarineerde spek spelen perfect met de gelijkaardige aroma’s en smaakintensiteit van de artisanale bier. De gemanrineerd  kool accentueert het kruidig, zurige karakter van het bier levert in de nasmaak een aangenaam bittertje.

Oud Beersel Kriek

De Oude Kriek Oud Beersel is een ambachtelijk product, gemaakt met echte krieken en met lambiek van Oud Beersel gerijpt op houten vaten. Dit geeft deze Oude Kriek een fruitige toets en zijn robijnrode kleur. De Oude Kriek Oud Beersel bevat ongeveer 400 gram krieken per liter wat uniek is in zijn soort. Hij wordt niet aangezoet en bevat geen smaak- noch bewaarmiddelen. Hierdoor komt dat eeuwenoude product volledig tot zijn recht.

4de gerecht: Gebakken wilde eendeborst 5-spice, rode biet, knolselder, radijs, gemarineerde radijs

Combinatie met gerecht:  De intens aardse aroma’s van de rode biet alsook het licht gerookte karakter dat (ook weer) in dit bier terugkomt vormen de rode draad tussen het bier en gerecht.  De complexiteit van het bier zorgt ervoor dat het uitgesproken karakter van de wilde eend alsook de 5 spice kruidenmengeling in de saus kunnen gebruikt worden. De gemarineerde radijs accentueert de fruitigheid en frisheid van het bier.  De sinaasappelzeste legt een heel verrassend accent uit van dit pure bier. Deze beide laatste zijn duidelijk waarneembaar in de afdronk.

Cantillon Iris
Beschrijving: Artisanaal moutbier van spontane gisting (doch niet op basis van lambiek), gemiddeld 2 jaar gerijpt op houten vaten, met hergisting op fles.

Dus geen lambiekbier maar wel een bier van spontane gisting geproduceerd door Cantillon.  Cantillon brouwt alleen met biologische producten om zo met de meest kwaliteitsvolle basisproducten een nog beter eindproduct te maken dan voorheen. Cantillon is alleszins internationaal gezien de meest gekende geuzesteker geworden en wordt bijna dagelijks overspoeld door buitenlandse toeristen op zoek naar artisanale producten.

5de gerecht: vintage cheddar en Wissant met mostarda van vijgen en zuurdesemspelttoast

Combinatie met gerecht:….Het is heel interessant om te ervaren hoe voor ons de Vintage Cheddar zowel qua aroma als qua smaak zelfs in combinatie met de mostarda en de zuurdesemtoast perfect bij het bier past. Daarnaast heb je hetzelfde gevoel bij eerste aanzet met de prachtige Wissant kaas enkel is duidelijk dat deze kaas het bitter in het bier veel meer accentueert zelfs als hij vergezeld wordt van de verzachtende garnituur.

10468047_1492660447673463_2739654200557305814_o 1074148_1492660414340133_3928221375322987286_o 10655423_1492660427673465_3158283486507182941_o 10504802_1492660371006804_1051636344449948803_o 1801283_1492660337673474_4505521207471407229_o 10379725_1492660327673475_4655498746770286717_o 1966211_1492660304340144_268477253885804627_o 1956718_1492660247673483_511361101909482150_o 10575163_1492660231006818_5643160224921803282_o 10679705_1492660214340153_2698789459990872254_o 1921096_1492660147673493_3766585089846010618_o 1890486_1492660131006828_8922274361540924475_o 10704378_1492660107673497_7838630188649876315_o 10608541_1492660054340169_5564463417166145625_o 10506761_1492660041006837_2259334787814317676_o 10710408_1492660001006841_3669649039861901089_o 10553873_1492659947673513_8510518620415705309_o 10553846_1492659957673512_2621792236022437248_oFotos met dank aan Amuse-Geuze:

Kristof Vrancken Fotograaf